Categories
General

Vinylgolv – En guidad historia  

Vinylgolv – En guidad historia

Vinyl skapades först som ett lätt och tåligt byggmaterial under andra världskriget. Eftersom mer och mer användning av golvplattor denna produkt började upptäckas, kom vinyl in på den kommersiella marknaden med hämnd. Idag är en mycket viktig användning av denna kemikalie inom golvindustrin i form av vinylgolv. Tillverkningsprocess Medan varje tillverkare har sin egen formulering för produktion av vinylgolvplattor, i sin grundläggande avatar, tillverkas produkten med hjälp av tillsatser till vinylharts, såsom mjukgörare, stabilisatorer, pigment och fyllmedel. Vinylharts tillsammans med dessa tillsatser kallas vinylförening på industrispråket. Det finns två metoder för att producera plattor från denna förening: · Föreningen värms upp till hög temperatur och vätskan hälls i formar · Föreningen matas genom en serie rullar som gradvis pressar materialet till precis den mätare som krävs för detta parti. Denna teknik kallas “calendaring”, vilket är en unik egenskap hos vinylföreningen. Det sålunda bildade arket genomgår en beläggning som är avsedd att förbättra motståndet mot nötning och fläckar. Vinylplattor kategoriseras i följande: · Massiv vinyl: den här typen av kakel innehåller högre vinylinnehåll (så är en renare form av vinyl). · Vinyl Composite Tile (VCT): denna typ av kakel har en högre andel tillsatser och fyllmedel. Det var faktiskt mångsidigheten hos VCT som fångade allmänhetens uppmärksamhet när den först presenterades vid en utställning i Chicago under andra världskrigets dagar. Beroende på materialets sammansättning tenderar vinylplattor att ha variation i egenskaper, vilket leder till val i fråga om huruvida en viss kakel är mer eller mindre lämplig att installeras i badrum, dörr eller källare. Till exempel i VCT lägger tillverkare till ett tryckt designlager som skapats genom en rotogravyrtrycksprocess. Detta designskikt är det som ger vinylgolvet de vackra designerna och färgerna och gnistrar, vilket gör dem attraktiva. Det är i VCT igen som tillverkarna slider ett högpresterande “slitlager” ovanpå för att klara tung trafik.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *